De waarde van kleedgeld

Ooit zullen je kinderen financieel op eigen benen staan. Maar daar is oefening voor nodig, bijvoorbeeld met kleedgeld. Handig: je weet precies wat je aan kleding voor je kind(eren) kwijt bent en het scheelt sowieso nogal wat discussies.

Voor veel kinderen, vooral voor pubers, is kleding belangrijk. Daarom zijn ze erg gemotiveerd om goed na te denken over de manier waarop ze hun kleedgeld besteden. Zo oefenen ze met verschillende kanten van het omgaan met geld.

Kinderen van een jaar of twaalf, dertien kunnen vaak al goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget dragen. Natuurlijk kun je in het begin een handje helpen, bijvoorbeeld door samen een overzicht te maken van wat nodig is, wat dat ongeveer zal kosten en wanneer het moet worden aangeschaft. 

De onderschatting van ondergoed
Veel ouders betalen zelf ieder seizoen een jas en schoenen. Dat zijn inderdaad relatief grote uitgaven. Maar kinderen worden opvallend creatief als ze juist de grote uitgaven moeten leren budgetteren. Op zaken als schoenen en goed ondergoed, voor de meisje een aantal passende beha’s en t-shirts wordt door kinderen zelf al snel bezuinigd door naar super goedkope winkels als Primark en H&M te gaan. Goede onderkleding is voor een kind echter minstens net zo belangrijk als voor volwassenen. Het geeft juist opgroeiende kinderen een goed gevoel en zelfvertrouwen als ze goed passend kwaliteitsondergoed dragen. Bij speciaalzaken als Ans Koster liggen de prijzen vaak nauwelijks hoger, is de kwaliteit beter en gaat ondergoed beduidend langer mee. Als je je kind af en toe financieel wilt ondersteunen, betaal dan de schoenen en het ondergoed en bespaar zeker niet op kwaliteit.

Hoeveel kleedgeld?
Uit onderzoek blijkt dat een scholier die zelf geld uitgeeft aan kleding ongeveer € 45 per maand besteedt. De kosten van kleding voor jongens van 12 jaar en ouder zijn minimaal € 51,- en voor meisjes € 53,- per maand. Hierbij gaat het om alle kleding, van ondergoed en sokken tot winterjas. Kinderen geven dus vaak minder geld uit als ze het zelf moeten betalen.

In het algemeen kun je als richtbedrag tussen de € 30 en € 60 aanhouden. Je kunt dit vanaf 12 tot 18 jaar bijvoorbeeld ieder jaar op de verjaardag met € 10 per maand verhogen.

Door schade en schande...
In het begin zal er best wel eens iets misgaan. Vaal wordt het eerste kleedgeld direct besteed aan dure sportschoenen, zodat er geen geld meer over is om een versleten spijkerbroek te vervangen. In dat geval zal die broek echt een tijdje langer mee moeten. Je hoeft dan niet onmiddellijk in te grijpen, van zulke dingen leren kinderen alleen maar. Zo heb je het immers zelf toch ook ooit geleerd?

'Daar kom ik nooit mee uit!'
Je wilt je kinderen natuurlijk een redelijk bedrag geven. Maar ze hebben soms dure wensen. Het is dus goed mogelijk dat ze niet al hun kledingwensen kunnen bekostigen. Ze kunnen het kleedgeld eventueel aanvullen met een deel van het zakgeld of met inkomsten uit een bijbaantje.

Kinderen moeten vooral leren om uit te komen met een bepaald budget. Als volwassene moeten ze hun wensen later ook afstemmen op hun inkomsten. Je zult nog versteld staan hoe inventief kinderen zijn en met een beperkt budget heel wat van hun garderobe kunnen maken.

Advies van ervaren moeders
Ans Koster en haar medewerksters zijn stuk voor stuk ‘ervaringsdeskundigen’ als het gaat om kinderen, kleedgeld en alles wat daar bij komt kijken. Loop gerust eens binnen en vraag ons wat je weten wilt. Wij schenken er graag een kop koffie bij.

Hartelijke groet,
Ans Koster

Ans Koster