Geschiedenis van de lingerie
Vanaf de oertijd ontstaat al de drang naar het bedekken en versieren van de lichaam. Hoe men het lichaam bedekte hangt af van de klimatologische omstandigheden. Eerst versierde men zich met zelfgemaakte sieraden, gemaakt van hout, steen en beenderen. De vroegste kledingstukken waren gemaakt van gevlochten bladeren, dierenhuiden en omgeslagen lappen. Op grotwandtekeningen zijn enkele afbeeldingen te zien van mensen die dit soort kledingstukken droegen. Ondergoed droeg men niet. Vandaaruit zien we geleidelijk hoe men zich complexer ging kleden. En hoe vanaf de middeleeuwen een mode trent ontstaat. Nog wordt er soms geen lingerie gedragen.
Lingerie is het Franse woord voor damesondergoed. Kleren waren meer dan een modetrent. Maatschappelijke veranderingen, nieuwe materialen en praktische aspecten hebben een belangrijke invloed op kleding gehad. Zo ook de positie die een vrouw heeft in een cultuur. Dure kleding en lingerie waren tenslotte alleen weggelegd voor een vrouw met status, die ze vaak aan haar familie of man had te danken. Meestal diende ze alleen mooi en vooral zwijgzaam te zijn. De gewone vrouw van het volk droeg eenvoudige kleding zonder ondergoed.
De eerste onderbroek werd gedragen in Sumeria (huidige Irak) in ongeveer 4.000 jaar geleden. De "slip" was niet meer dan een lange strook linnen die tussen de benen en om de taille werd geslagen. Alleen mannen droegen dit. De eerste BH werd gedragen ongeveer 4.500 jaar geleden op Kreta. Deze werd meestal gedragen door Romeinse en Griekse atletes. Ze droegen een BH gemaakt van zacht leder of een linnen doek die ze strak rond haar borsten bond om het wiebelen tegen te gaan. Lingerie werd alleen om praktische redenen of ter bescherming of ter ondersteuning gedragen. Verder droeg men geen ondergoed.
In de middeleeuwen begonnen vrouwen strakkere kleding te dragen, waarbij de vrouwen onderrokken droegen. In de 16 eeuw begonnen vrouwen zich te realiseren dat ze met ondergoed hun vrouwelijke figuur konden benadrukken, ze deden dit met strakke rijglijfjes. Dat zijn korsetten die de taille versmalde en de borsten plat drukken. Ze werden verstevigd met baleinen gemaakt van de walvis.
De mode was recht en strak.De korsetten werden gemaakt van zijde, wol of katoen. Er zijn korsetten uit de 16 eeuw gevonden die zelfs gemaakt waren van ijzer. Later rond 1770 werden walvisbaleinen vervangen door ijzeren baleinen waardoor men het geheel nog strakker kon aanrijgen. Hierdoor kregen vrouwen gezondheidsproblemen. Door het strak insnoeren kreeg men vergroeiingen rond de taille en borstkast waardoor organen zoals de longen in verdrukking kwamen. Veel vrouwen kregen problemen met hun ademhaling waardoor ze geregeld flauw vielen.
In de Victoriaanse tijd kreeg veranderde de vorm van de korset. In plaats van de borsten plat te drukken werden ze omhoog geduwd. Het gaf betere ondersteuning en vrouwen konden beter ademhalen. Alleen de taille werd nog flink ingesnoerd. Het vrouwenfiguur kreeg het zandlopereffect van de wespentaille. Rond 1890 was de taille op zijn smalst ingesnoerd: rond de 40 cm. Men had ook onderbroeken die leken op grote tenten.
De BH-verbranding eind jaren 1960 begin 1970 was niets nieuws. Eind 19e begin 20e eeuw ontstond er de reformbeweging. Vrouwen riepen op tot verbranding van het korset en alle belemmerende kleding en eisten zo ook voor meer vrijheid en rechten voor de vrouw in de maatschappij. En zo ontstonden de gezondheids korsetten. Zij waren ondersteunend maar volgden wel de natuurlijke bouw van de vrouw.
De korset verdween in de loop der tijd en werd vervangen door de BH en de corselet met sluitende onderbroeken. De BH en de corselet werden ontworpen door Franciase Herminie Cadolle (1845-1926). In 1907 werd voor het eerst een BH getoond in het Amerikaanse blad Vogue. In de jaren twintig kwamen er andere stoffen op de markt, waardoor er veel meer mogelijkheden ontstonden voor de vorm van lingerie. De vorm werd lichter en comfortabeler waardoor men zich vrijer kon bewegen. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog moesten veel vrouwen het werk van de mannen overnemen en moesten ze zich daarvoor wel vrijer kunnen bewegen.
Veel van de mode werd bepaald door ontwerpen uit Frankrijk. Mode was altijd een zaak geweest voor de adel en veel adel vooral aan het Franse hof zoals in de tijd van de Franse koning Lodewijk XIV kleedde men zich met pracht en praal. Hierdoor werd Frankrijk de spil van de mode ontwikkeling. Door de Tweede Wereldoorlog lag de ontwikkeling van de mode op kleding en lingerie stil. Na de oorlog wilde Parijs weer het grote voorbeeld van de mode wereld worden. Ieder jaar kwamen ze met een nieuwe collectie en de lingerie evolueert in een snel tempo.
In de jaren vijftig werd het taboe over lingerie definitief doorbroken. Lingerie werd gedragen, maar er werd zeker niet over gesproken. De jeugd is de oorlog en de bezuinigingen zat Ze willen frivolere kleding en zo ook met lingerie. De modekoningen maken hier gretig gebruik van, Filmsterren en fotomodellen worden de trendsetters. Het is de tijd van Brigitte Bardot, Audry Hepburn en natuurlijk Marilyn Monroe boegbeelden van erotische uitstraling. Speels, stoer en frivool. Punt BH’s, hotpants, step-ins, baby dolls en mooie kanten slips. Alles krijgt een vrolijker meisjesuiterlijk. Kwastjes, strikjes, lovertjes, alles kan om lingerie mooier te maken.
In de tijd van flowerpower was niet alleen de bovenkleding mooi en vrolijk maar ook de lingerie. Vrouwen begonnen zelf te bepalen wat voor kleding en lingerie ze wilden dragen. Saaie kleuren in de lingerie maken plaats voor vrolijke kleuren. Samen met de textielproducenten werden nieuwe stoffen ontwikkeld, synthetische stoffen waardoor er nog meer mogelijk was. Lingerie was niet alleen comfortabeler maar werd ook steeds spannender en vooral vrouwelijker.
In de jaren 70 lijkt de populariteit voor lingerie weer af te nemen. Alles werd weer eenvoudiger. Maar in de jaren 80 weet Madonna op haar geheel eigen wijze de lingerie weer terug te brengen, door haar BH over haar boven kleding te dragen. Vanaf die tijd werd lingerie weer populair. Vele combinaties van verschillende materialen worden mogelijk, wat mooie lingerie oplevert.
En in deze tijd kennen we alle vormen, soorten en maten van lingerie. In de erotiek speelt lingerie een steeds belangrijkere rol. Lingerie is voor alle lagen van de bevolking. Voor elke gelegenheid is er een passend setje. Voor de bruidsnacht en vele bijzondere nachten. Of omdat je je gewoon lekker vrouwelijk of comfortabel wilt voelen.
Ook als je een bijzondere maat hebt is er mooie, passende lingerie. Kom eens langs bij Ans Koster in Didam voor een goed en eerlijk advies. We nemen graag de tijd voor je.
Hartelijke groet,
Ans Koster